De NOW-regeling geniet al enige tijd veel media-aandacht. Weten of het in uw geval gunstig is om een aanvraag voor de NOW 2.0 in te dienen? Of overweegt u juist om werknemers te ontslaan en wilt u meer informatie over de gevolgen? Voorkom vervelende verassingen achteraf en neem tijdig contact op met een professional. Mulders Advocaten staat u bij met praktisch en bruikbaar advies.
In de media is veel aandacht voor het vervallen van de ontslagboete in de nieuwe NOW 2.0. Met name de vakbonden stellen zich op het standpunt dat dit zou leiden tot massaontslagen. Zij doen geloven dat het voor werkgevers gemakkelijk zou zijn om werknemers te ontslaan en tegelijkertijd subsidie te ontvangen. Dat blijkt dus wel anders te liggen.
Onder de NOW 1.0 was het voor werkgevers die subsidie kregen niet toegestaan om werknemers te ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen. Deden werkgevers dat toch, dan moest een boete en een deel van de subsidie terugbetaald worden. Dat bedrag bestond uit 90% van het loon van de betreffende werknemer over 3 maanden, vermenigvuldigd met 50% (de boete) en dat bedrag vermenigvuldigd met de opslag van 30%. In de NOW 2.0 wordt de loonsom nog steeds verlaagd met het loon van de desbetreffende medewerker(s), enkel de extra 50% (de boete) komt te vervallen.
Stel een ondernemer heeft 50 % omzetverlies en één werknemer met een SV-loon van 2.000,-. In dat geval zou hij voor die werknemer 3.510,- aan NOW moeten ontvangen (2000 x 3 x 1,3 x 0,9 x 0,5). Bij ontslag zou onder NOW 1.0 dus 10.530,- (2000 x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9) terug moeten worden betaald. Onder de NOW 2.0 zou dit 7.020,- (2000 x 3 x 1,3 x 0,9) worden. Omdat ook een deel van de forfaitaire opslag moet worden terugbetaald is het ontslaan van een werknemer dus nog steeds duurder dan het behouden ervan. Let wel, de werkgever hoeft nooit meer terug te betalen dan hij ontvangen heeft. Omdat de werkgever in kwestie slechts één werknemer had, is de NOW-subsidie dus feitelijk nul.
Door het ontslag zal bovendien de loonsom afnemen. Bij het vaststellen van de definitieve subsidie wordt dit meegenomen. De werkgever zal door de dalende loonsom ook nog een deel van de subsidie moeten terugbetalen. Hoe dat precies berekend wordt leest u in dit blog. In feite wordt de werkgever dus dubbel gestraft bij het ontslag van een werknemer. Tel daar nog bij op dat het loon van de werknemer gedurende de procedure bij het UWV moet worden doorbetaald. Kortom, ook zonder de ontslagboete is het ontslaan van werknemers tijdens de looptijd van de NOW een dure aangelegenheid. Zonder aanpassing van de huidige regeling is het dus nog steeds voordeliger om werknemers (en de subsidie) te behouden in plaats van over te gaan tot ontslag.
Door de verlenging van de NOW kunnen ondernemers in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie voor de maanden juni, juli en augustus 2020. Naast het vervallen van de ontslagboete heeft de overheid heeft de regeling op een aantal andere punten gewijzigd:
Referentiemaand maart 2020
Verhoging forfaitaire opslag
Geen winstuitkering of bonussen
Verplichte omscholing
Opmerking: Op het moment van schrijven is de definitieve versie van de verlengde NOW-regeling nog niet gepubliceerd. Deze blog is dus uitsluitend gebaseerd op de huidige kennisgeving van de overheid. Mochten er alsnog wijzigingen in het beleid worden doorgevoerd, dan passen wij de informatie zo snel mogelijk aan.
Lees ook de volgende artikelen:
Fons Mulders is sinds 1996 advocaat in Limburg en staat voornamelijk ondernemers bij met complexe vraagstukken. Fons adviseert en procedeert met name op het gebied van algemeen ondernemingsrecht, arbeidsrecht en de incasso van schade. Volg Fons via LinkedIn.
Fons is bereikbaar via e-mail (mailto: fons@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419