Niemand hoopt het, verwacht het of wil het, maar het kan toch gebeuren: u en uw partner gaan scheiden. Dit betekent naast een vervelende situatie, ook een hoop geregel. Al helemaal wanneer u of uw partner een eigen onderneming heeft. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een privé-borgstelling van de ondernemer in de echtscheiding?
Het kan voorkomen dat u als ondernemer krediet nodig heeft om bijvoorbeeld door te kunnen groeien als bedrijf of als bedrijf het hoofd boven water te houden. Om dan een lening te krijgen, kunt u zich privé garant stellen. Dit betekent dat wanneer uw bedrijf failliet gaat en de schuld nog niet volledig is afbetaald, er aanspraak gedaan kan worden op uw privévermogen. Voor de bank is dit een extra zekerheid dat de ondernemer voor zijn onderneming zal blijven vechten. Hij is immers nu ook privé aansprakelijk. Het komt regelmatig voor dat ondernemers zich privé borg stellen om zakelijk krediet te kunnen krijgen. Door een privé borgstelling gaat de bescherming verloren die de BV u biedt tegen aanspraken van schuldeisers . Uiteraard alleen voor maximaal de hoogte van het bedrag waarvoor u zich borg gesteld heeft.Dan bestaat het voordeel van een bv, waar uw privévermogen afgescheiden is van de zaak, niet meer indien u een privé-borgstelling aangaat.
Het is bij wet bepaald dat wanneer een ondernemer getrouwd is, de echtgenoot toestemming moet geven, wanneer de ondernemer zich privé borg wil stellen. Dit staat in artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer dit niet gebeurd is en de lening toch verstrekt is, kan de echtgenoot de privé-borgstelling vernietigen. Dan kan de bank de ondernemer niet aanspreken. Op die manier wordt het gezin van de ondernemer beschermd. In niet alle gevallen is toestemming van de echtgenoot nodig. Een uitzondering hierop is wanneer de ondernemer de borgstelling aangaat ‘in de normale uitoefening van zijn bedrijf’. Of er sprake is van normale uitoefening van het bedrijf, is afhankelijk van specifieke omstandigheden.
Wanneer u en uw partner in scheiding liggen en één van de twee een ondernemer is, zijn er verschillende zaken die uw aandacht verdienen. Bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie. Ook moet in kaart worden gebracht of, en zo ja, de niet-ondernemende partner voor het een of ander aansprakelijk gehouden kan worden. Zo moet er gekeken worden naar de privé-borgstelling van de ondernemer in de echtscheiding. Bij een echtscheiding moet er gezorgd worden dat de niet-ondernemende partner daar niet langer aansprakelijk voor is. Op die manier zijn de partners na een scheiding ook zakelijk niet meer met elkaar verbonden.
Scheiden is al ingewikkeld genoeg. En de regelingen voor privé-borgstelling van de ondernemer in de echtscheiding ook. Laat u daarom juridisch adviseren over alles wat erbij komt kijken. Heeft u te maken met een privé-borgstelling en meer informatie of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met Mulders advocaten via ons contactformulier. Wij helpen u, of u nu ondernemer bent of wanneer uw partner ondernemer is. Ook wanneer uw compagnon degene is die garant staat en gaat scheiden, kunnen wij u ondersteunen.
Meer relevante artikelen als u als ondernemer gaat scheiden? Lees ook:
Stephan Mulders is sinds 2017 advocaat in Limburg. Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond en staat voornamelijk ondernemers bij. Stephan adviseert en procedeert met name op het gebied van ondernemersrecht, huurrecht, arbeidsrecht en privacy-recht. Volg Stephan via LinkedIn.
Stephan is bereikbaar via e-mail (mailto: stephan@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419