Met de NOW-regeling kunnen organisaties voor drie maanden een subsidie krijgen tot 90 % van hun loonkosten. De werknemers hoeven echter niet stil te zitten in die periode. Het is namelijk niet nodig aan te tonen dat er daadwerkelijk minder werk is. Aanspraak bestaat al als er sprake is van omzetverlies. Verstandige ondernemers kunnen dus werknemers inzetten voor werk dat niet meteen voor omzet zorgt, maar wel het bedrijf sterker uit de crisis laat komen.
Apart detail: voor de Caribiën geldt een speciale NOW-regeling. De werkgevers op de Caribische eilanden moeten wél aantonen dat de terugvallende omzet te wijten is aan Corona én dat daardoor ook werktijdvermindering ontstaat. Met andere woorden: de Caribische werknemers moeten daadwerkelijk naar huis, terwijl de Nederlandse werknemer aan de slag kan. Waarom het kabinet voor dat onderscheid gekozen heeft is mij een raadsel.
Update 31 mei 2020: De NOW-regeling is met drie maanden verlengd. Daarbij zijn ook enkele voorwaarden gewijzigd. Lees hier alles over de NOW 2.0.
De NOW-regeling is op 06 april 2020 in werking gegaan en geldt momenteel voor drie maanden. Deze regeling dient deels ter vervanging van de werktijdsverkortings-regeling. Het is één van de maatregelen waarmee het kabinet poogt ondernemers ter ondersteuning in de Corona-crisis.
Organisaties die minimaal 20 % minder omzet hebben kunnen bij het UWV tot 90 % van hun loonkosten terugkrijgen. De vergoeding wordt berekend naar rato. Wanneer een ondernemer bijvoorbeeld 30 % minder omzet krijgt, kan hij aanspraak maken op 27 % van de loonkosten.
De NOW-regeling is een stap in de goede richting, maar niet zaligmakend. Zo worden niet alle loonkosten meegenomen én zullen ondernemingen die vorig jaar een slecht jaar hadden, in de regel buiten de boot vallen. Ook bemoeilijkt de NOW in beginsel een reorganisatie.
Na de aanvraag keert het UWV een voorschot uit van 80 % van de uiteindelijke subsidie. Achteraf wordt de exacte omzetdaling bepaald en daarmee ook de uiteindelijke subsidie. Teveel betaalde subsidie wordt dan teruggevorderd.
Aanspraak op de NOW-regeling is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid omzet. Het is daarom verstandig secuur te kijken naar het omzetbegrip. De handige ondernemer kan zijn organisatie slim inrichten, zodat aanspraak kan worden gemaakt op de NOW-regeling én het bedrijf zo goed mogelijk uit de crisis komt.
De NOW berekent de omzet op dezelfde wijze als dat moet voor de jaarrekening. Dat wil zeggen dat algemeen aanvaarde accountantsbeginselen aangehouden moeten worden.
Bijvoorbeeld rekening moet worden gehouden met onderhanden werk en vooruitbetalingen. Als werkzaamheden uitgevoerd worden die in de toekomst betaald worden, dan kwalificeert dat als omzet. Het maakt in dat kader niet uit waaruit de betaling bestaat. Als de betaling in natura plaatsvindt is doorgaans ook sprake van omzet.
Dat wil zeggen dat werkzaamheden die niet direct betaald worden, niet tot de omzet gerekend worden. Bijvoorbeeld marketingwerkzaamheden, onderhoud, klantcontacten, of vrijwilligerswerk.
Aan de andere kant mag ook rekening gehouden worden met niet-betalende klanten. Juist in crisis wordt het betaalmoraal slechter. Als een vordering oninbaar blijkt, kan dat bedrag in mindering worden gebracht op de omzet.
Om de lokale horecaondernemingen te steunen worden veel cadeaubonnen uitgegeven. Die bonnen gelden niet als omzet. Dat komt omdat de tegenprestatie (het etentje) pas op een later moment wordt gegeven. Pas op dat moment is sprake van omzet.
De NOW-regeling geldt voor drie maanden. De ondernemer kan zelf kiezen of die periode ingaat op 1 maart, 1 april of 1 mei. Als de omzet in maart nog goed was kan de ondernemer er dus voor kiezen de periode pas op 1 april in te laten gaan.
De omzet wordt vergeleken met de jaaromzet van 2019 gedeeld door vier. Seizoensinvloeden zouden daarmee uitgebannen moeten worden.
Kortom, het is verstandig zorgvuldig te kijken naar het omzetbegrip. Het is natuurlijk altijd beter om meer omzet te genereren, maar als dat even niet gaat dan biedt de NOW-regeling juist ruimte om andere werkzaamheden uit te voeren die de onderneming verbeteren. Bijvoorbeeld marketing en sales.
Het doel van de NOW is organisaties te ondersteunen die minder omzet hebben vanwege de Corona-maatregelen. Dat laatste is echter in de praktijk moeilijk aan te tonen. Bijvoorbeeld seizoensinvloeden kunnen ook de oorzaak zijn van een omzetdaling. Om deze bewijsproblematiek te voorkomen heeft de regering ervoor gekozen alleen te kijken naar de omzetcijfers. Die cijfers zijn namelijk doorgaans goed beschikbaar.
Artikel 16 NOW bevat wél een anti-misbruikbepaling. Het UWV kan de subsidie intrekken als de werkgever niet heeft voldaan aan het doel van de regeling (namelijk het compenseren van omzetverlies vanwege Corona).
Volgens de toelichting ziet die bepaling met name op vormen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling, die ertoe zouden kunnen leiden dat subsidiebedragen terecht komen bij werkgevers die bewust handelingen hebben verricht om in aanmerking te komen voor de subsidie. Denk daarbij aan de situatie dat een werkgever bewust de omzet in de drie maanden laag houdt, om daarna juist veel meer omzet te maken. De gemiddelde ondernemer zal er niet mee te maken krijgen, maar het is wel verstandig niet de extremen op te zoeken.
De corona-crisis grijpt in op iedere onderneming. Juist nu is het nodig kansen te grijpen. Zoekt u een advocaat die u helpt ondernemen en u van praktisch advies voorziet? Neem dan contact op met Mulders Advocaten.
Mulders Advocaten staat al 30 jaar ondernemers bij in goede en slechte tijden. Daarom iedere dag tussen 17:00 en 18:00 een online vragenuur voor ondernemers. Door middel van videobellen kunt u direct advies krijgen. Aanmelden kan hier!
Lees ook de volgende artikelen:
Jacques Guzik is sinds 1981 advocaat in Limburg en adviseert en procedeert op het gebied van echtscheidingen, alimentatie, erfrecht en algemeen civiel recht, aan particulieren en ondernemers. Volg Jacques via LinkedIn.
Jacques is bereikbaar via e-mail (mailto: jacques@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419