Stephan Mulders heeft mede dankzij zijn bedrijfskundige achtergrond veel ervaring met het bijstaan van ondernemers. Als geen ander kan hij u adviseren over hetgeen u te wachten staat nu deze nieuwe wet eraan komt.
De Franchisewet komt eraan! De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben namelijk beide ingestemd met het zogenoemde wetsvoorstel ‘De Wet Franchise’. Er zullen daarom per 1 januari 2021 voor ondernemers die met deze wet te maken hebben, een aantal dingen veranderen. Wat gaat er voor u voor veranderen? In deze eerste blog over de nieuwe Franchisewet zal er in het algemeen iets over deze nieuwe wet worden verteld. In de volgende blog zal er dieper op de aankomende veranderingen worden ingegaan.
Een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die gebruik maakt van een franchiseformule en aan anderen het recht verleent om deze formule mede te exploiteren, is een franchisegever. Een franchisenemer is een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die voor eigen rekening en risico een franchiseformule exploiteert. Verder bepaalt de Franchisewet dat een franchiseovereenkomst een overeenkomst is die het recht verleent om tegen vergoeding een franchiseformule te exploiteren. Deze franchisewet ziet op alle soorten franchise. Het maakt hierbij dus niet uit welke naam de partijen zelf aan hun samenwerking geven. Perfecte voorbeelden van een franchiseformule zijn McDonald’s en Subway, maar ook de Albert-Heijn, De Hypotheker en Ibis.
De franchisesector is op dit moment nog niet wettelijk geregeld. Dat kan leiden tot ongelijkheid: de franchisenemer heeft in de praktijk vaak een slechtere positie dan de franchisegever. Deze slechtere positie vloeit bijvoorbeeld voort uit de positie van een franchisenemer binnen een franchiseformule. Hoewel de franchisenemer een zelfstandige ondernemer is, blijkt uit de praktijk dat hij sterk afhankelijk is van zijn franchisegever. De franchisegever bepaalt immers de franchiseformule en de verdere koers. Vandaar dat de franchisenemer een achtergestelde positie inneemt ten opzichte van de franchisegever.
Het doel van de nieuwe wet is om de verhouding tussen een franchisegever en een franchisenemer meer in evenwicht te brengen. Deze relatie dient dus beter in balans te worden gebracht, waardoor de positie van franchisenemers wordt versterkt. Vandaar dat er van deze wet dan ook niet ten nadele van de franchisenemer kan worden afgeweken. Het is de bedoeling dat beide partijen met elkaar omgaan als een zogenoemd goed franchisenemer en een goed franchisegever.
De nadruk in de wet wordt gelegd op vier verschillende onderwerpen:
Het is de bedoeling dat de informatiepositie van de franchisenemer wordt verbeterd. Daarom somt de Franchisewet een aantal onderwerpen op waarover de franchisegever, de franchisenemer moet informeren. Zo moet een franchisegever bijvoorbeeld informatie verstrekken over zijn financiële positie en over de investeringen die de franchisenemer moet gaan doen. Zo wordt voorkomen dat de franchisenemer instemt met een franchiseovereenkomst zonder de mogelijkheid te hebben gehad om hieromtrent een weloverwogen beslissing te maken. Op deze manier worden zowel de franchisegever en de franchisenemer in staat gesteld om een juiste beslissing te maken over het al dan niet aangaan van een franchiseovereenkomst.
Het komt regelmatig voor dat een franchiseovereenkomst, wanneer deze eenmaal is aangegaan, tussentijds wordt gewijzigd. Volgens de nieuwe Franchisewet mag dit niet meer zomaar. Sommige wijzigingen kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de franchisenemer. Het hoort dan ook bij het bovengenoemde goed franchisegeverschap om voorafgaand aan deze ingrijpende wijzigingen in gesprek te gaan met de franchisenemer. In de Memorie van Toelichting bij deze wet wordt geadviseerd om te werken met een zogenoemde drempelwaarde. Deze drempelwaarde dient te bepalen tot welk bedrag een franchisegever wijzigingen mag invoeren. Gaat de wijziging echter het drempelbedrag te boven, dan is voor die wijziging instemming vereist van de meerderheid van de franchisenemers.
Het is natuurlijk de bedoeling dat beide partijen elkaar goed informeren. Over bepaalde onderwerpen, zoals voorgenomen wijzigingen van de overeenkomst, is de franchisegever zelfs verplicht de franchisenemer tijdig te informeren. Om het overleg tussen beide partijen te bevorderen stelt de Franchisewet jaarlijks overleg verplicht.
Is de Franchisewet op u van toepassing of twijfelt u hierover en wilt u geïnformeerd worden over hetgeen waar u op moet letten? Mulders Advocaten helpt u verder. Neem contact met ons op!