Eigenlijk moet u bij al uw klanten bedacht zijn op de mogelijkheid van faillissement. Ook wanneer het gaat om die vaste klant die altijd zo snel betaald of dat grote, gerenommeerde bedrijf. Want hoe belangrijk vertrouwen in het normale handelsverkeer ook moge zijn, veel faillissementen worden veroorzaakt door het non-betaling van debiteuren. Dat het daarom beter is niet al te veel aan het toeval over te laten, weet advocaat Stephan Mulders als geen ander. Stephan adviseert al jaren ondernemers over hoe het debiteurenrisico zo goed mogelijk kan worden beperkt. Geen losse eindjes in contracten, maar zo veel mogelijk zekerheid voor u en uw onderneming.
Stephan Mulders kan u helpen u contracten en leveringsvoorwaarden op orde te brengen. Door vakkundig juridisch advies krijgt u een goed beeld en praktische tips bij het verkleinen van uw risico’s. En daar heeft u nog jaren plezier van.
Nagenoeg iedere ondernemer heeft er wel eens mee te maken: het faillissement van een klant. Faillissement van klanten kan grote gevolgen hebben voor een uw eigen bedrijf. Openstaande vorderingen blijven lang onbetaald en wanneer de curator de boedel gaat verdelen staat de gewone schuldeiser achteraan in de rij. Meestal betekent faillissement van de klant dus dat u kunt fluiten naar uw centen. Gelukkig zijn er een aantal afspraken die u vooraf met de klant kunt maken om uw risico bij faillissement zo klein mogelijk te maken.
Klanten vooruit laten betalen is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest voordehand liggende manier om uw debiteurenrisico te verkleinen. De praktijk leert echter dat klanten volledige vooruitbetaling lang niet altijd zien zitten. Communiceer daarom met de klant over de betalingsvoorwaarden. Wellicht kan in elk geval een deel van de factuur vooruit worden betaald. Dat kan al een slok op de borrel schelen. Voor het overige deel van de factuur kan dan wellicht gezekerd worden door een eigendomsvoorbehoud, borg- of garantstelling of pandrecht in aanmerking.
Door een eigendomsvoorbehoud op te nemen in het contract of uw algemene leveringsvoorwaarden, zorgt u ervoor dat u eigenaar blijft van de geleverde zaak totdat de volledige factuur is betaald. De debiteur heeft de zaak dus wel al in handen, maar het juridisch eigendom blijft bij u. Dit geeft u een sterke positie bij faillissement van de klant: omdat u eigenaar bent gebleven kunt u de goederen terugvorderen (revindiceren) en hoeft u dus niet achteraan aan te sluiten in de rij van schuldeisers.
U kunt onderling afspreken dat een derde partij borg staat voor de betaling. Dat kan een particuliere derde zijn, maar ook bijvoorbeeld een holdingmaatschappij. Wanneer de rekening niet wordt betaald, moet u doorgaans de klant eerst ingebrekestelling sturen, om hem een laatste kans te geven te betalen. Gebeurt dat niet? Dan kan u de vordering verhalen op de borg. Doe wel gedegen onderzoek naar wie zich borg stelt. Wanneer de borg namelijk ook niet kan betalen, staat u namelijk alsnog met lege handen. Bovendien zijn er veel voorwaarden aan een geldige borgstelling. Laat u daarom altijd adviseren door een advocaat.
Een andere manier om uw vordering te verzekeren is het vestigen van een pandrecht. Door het pandrecht kan u zich verhalen op de verpande goederen van de debiteur. U mag dan de roerende zaken verkopen en uw vordering voldoen uit de opbrengst (recht van parate executie). Ook dit geeft u een sterkere positie bij faillissement. Als de klant failliet gaat mag u namelijk nog steeds executeren, alsof er geen faillissement was.
Het is voor iedere ondernemer aan te bevelen een strak debiteurenbeheer te implementeren. Laat onbetaalde facturen niet liggen, maar onderneem systematisch en tijdig actie. Breng daarbij ook zeker in kaart hoeveel draagkracht de eigen onderneming heeft. Door goed inzicht in het vermogen van de onderneming, kunt u beter bepalen hoe groot het risico is dat u kunt nemen. Om uw debiteurenrisico zo klein mogelijk te maken, kunt u eventueel ook een kredietverzekering afsluiten. Dat kan per debiteur of voor de hele debiteurenportefeuille. Bij non-betaling keert de kredietverzekeraar dan uit.
Bovenstaande tips zijn bedoeld om u bewust te maken dat u wel degelijk invloed heeft op uw positie in het faillissement van debiteuren. In de praktijk zitten er echter vaak een hoop een juridische haken en ogen aan dergelijke constructies. Ga daarom niet zelf maar wat proberen, maar laat u altijd bijstaan door een professional. Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!