Wat betekent “Verwerking” van persoonsgegevens? | AVG

//Wat betekent “Verwerking” van persoonsgegevens? | AVG

Wat betekent “Verwerking” van persoonsgegevens? | AVG

Dit is het derde deel van onze serie over de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Vorige keer hebben wij het gehad over Persoonsgegevens;  alle gegevens van natuurlijke personen die geïdentificeerd of identificeerbaar zijn.

 

Dit deel gaat over het tweede cruciale onderdeel van de AVG, namelijk de Verwerking. De AVG is in basis heel eenvoudig. Het verbiedt het verwerken van persoonsgegevens. Tenzij je voldoet aan de vereiste van de AVG. Het is dus nuttig om te weten wat Verwerking nu precies is.

 

“De Verwerking van Persoonsgegevens is in feite iedere handeling die je uitvoert met die gegevens. “

 

De Verwerking van Persoonsgegevens is in feite iedere handeling die je uitvoert met die gegevens. Bijvoorbeeld; opslaan, verwijderen, versleutelen, ontsleutelen, bewerken, verwijderen, anonimiseren, etc. Iedere handeling is een nieuwe verwerking. En door dat systeem nodigt de AVG uit om heel systematisch te denken. Je hebt namelijk een heel ruim begrip van Persoonsgegevens namelijk alle informatie over natuurlijke personen die geïdentificeerd of identificeerbaar zijn.

 

Wanneer je eenmaal met persoonsgegevens te maken hebt, moet je goed kijken naar:

  • Welke handelingen voer ik met de Persoonsgegevens uit?
  • En aan welke verwerkingen zijn deze Persoonsgegevens onderhevig?

 

Eenvoudig voorbeeld;

Het salaris van Aagje, een van uw werknemers. Dat is een persoonsgegeven, het is informatie over een natuurlijk persoon, Aagje. Die geïdentificeerd is, want het is Aagje. Maar wat doe je met die informatie? Je slaat het op, je gebruikt het in de personeelsadministratie, je gebruikt het voor de salarisadministratie, je geeft het door aan de accountant, je geeft het misschien door aan de advocaat, de belastingdienst kan er mee te maken krijgen en Bert die ook bij u werkt die kan eens een keer opzoeken wat dat salaris precies is. Want die vind dat wel interessant

 

Dat laatste mag dus niet. Want die informatie, het salaris van Aagje, is niet verzameld zodat  Bert dat kan inzien. Dat is dan ook direct het mooie van de AVG. Je kunt namelijk heel precies zeggen, wat je niet mag doen met persoonsgegevens en verwerkingen. En hier blijf je binnen de grenzen.

 

Categoriseren van Persoonsgegeven

Je hoeft gelukkig niet als je bezig bent met de categoriseren van Persoonsgegevens van iedere verwerking zo specifiek melding te doen .Je kunt gelukkig persoonsgegevens een bundelen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen persoonsgegevens die heb gebruikt worden voor de administratie. Dan heb je al een heel stukje gecovered.

 

Wanneer het mis gaat, kun je heel precies vertellen welke verwerking niet hadden gemogen. Precies om deze reden is dit systeem zo ingericht

 

Een verwerking is alles dat je met een persoonsgegeven doet. Maar de AVG is niet op alle verwerkingen van toepassing. De AVG is alleen van toepassing op geautomatiseerde of half-geautomatiseerde verwerkingen of niet-geautomatiseerde verwerkingen waarbij de persoonsgegevens in een bestand worden gebruikt.

 

In het volgende deel gaan we het hebben over de rollen van de Verantwoordelijken en van Verwerkende. Een vraag stellen hierover is natuurlijk altijd mogelijk neem dan graag contact met ons op via het onderstaande contactformulier of mail ons op info@mulders-advocaten.nl

2018-04-23T09:27:35+00:00 april 4th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.