BUURMAN BESPIEDEN MAG NIET!

//BUURMAN BESPIEDEN MAG NIET!

BUURMAN BESPIEDEN MAG NIET!

SCHENDING VAN DE PRIVACY?

Onlangs heeft de rechtbank bepaald dat een buurman geen bewakingscamera’s mag ophangen met het oogmerk zijn buurman te bespieden. Ook niet als dat gebeurt om bewijs te leveren van stank- en overlast. In dat geval zorgen de camera’s voor een te grote inbreuk op de privacy.

In het voorkomende geval waren de buren maar liefst 46 jaar aan elkaar gekoppeld. De aanschaf van een terrashaard verstoorde de goede burenrelatie met grote hoeveelheden rook en roet. Ook nu had het inroepen van de politie geen effect. De politie had geen tijd en hadden ook geen behoefte om tegen de stokende buurman actie te ondernemen.

Dat dwong de hinder ondervindende buurman tot het gebruik van de camera’s. Immers daarmee zou hij het bewijs kunnen leveren. De beelden en foto’s werden nota bene op Facebook gepubliceerd. Deze waren dus ook te zien voor familie, vrienden en vooral ook de kleinkinderen.

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer.

De rechter heeft vordering tot verwijdering van de camera’s toegewezen. Hij vond het een te grote inbreuk op de levenssfeer, mede omdat niet bekend was op welk tijdstip opnames werden gemaakt. Bovendien was er voldoende gelegenheid om op andere manieren bewijs te verzamelen dan met camera’s. Bijvoorbeeld door het horen van getuigen.

Afweging van belangen.

Wanneer het gaat over schending van privacy zal de rechter vaak de afweging maken tussen de belangen die de schendende partij heeft en het belang dat de partij heeft die zijn privacy beschermd wil hebben. Het verzamelen van bewijs kan een belang zijn om inbreuk te mogen maken op de persoonlijke levenssfeer. De toestemming zal afhangen van de ernst van het feit waarvoor het bewijs wordt gezocht en zo meer. Een van de factoren die de rechter afweegt is, zoals in dit geval, de vraag of het bewijs op een andere, minder ingrijpende, manier geleverd kan worden.

Informatie hierover: Stephan@mulders-advocaten.nl

2018-02-06T17:26:54+00:00 februari 6th, 2018|Nieuws|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.